BEBEKLERİN CİLT BAKIMI
Bebeklerin, özellikle yeni doğal bebeklerin, cildi yumuşacık ve hassastır. Bu nedenle bebeğinizin cilt bakımında gerekli özeni göstermeli ve onun hassas cildinize zarar verebilecek etkenleri elimine etmelisiniz. Bebek cilt bakımında dikkat etmeniz gerekenler:
Bebeğinizin banyo zamanları
Bebeğinizin banyo zamanlarında dikkatli olun. Bebeğinize banyo yaptırmak size oldukça eğlenceli gelebilir. Fakat banyo zamanlarının bebeğinizin cildi için olası riskler oluşturduğunu da bilmelisiniz. Örneğin bebeğinize çok sık banyo yaptırmaktan kaçının. Bebeklere haftada 2 defadan fazla banyo yaptırmak hem cildi için zararlı olabilir hem de üşütüp hasta olmasına neden olabilir. Bebeğinize en az emekleme dönemine kadar ( 6 – 7 aylık olana kadar ) haftada 2 defadan fazla banyo yaptırmayın. Diğer kalan günlerde ise nemli temiz bir bezle bebeğinizin vücudunu silebilirsiniz ve bebek bezinin olduğu kısmı ıslak süngerle temizleyebilirsiniz.
Bebeğinizin temizliğini yaparken cildini kurutmayacak ve gözlerini yakmayacak hafif bir sıvı temizleyici kullanın. Sabun içermeyen temizleyicileri tercih edin. Bu temizleyiciler boya veya koku içermemelidir.
Bebeğinizin banyosunda kabarcık banyosundan ve kalıp sabunlardan kaçının. Bebeğinizin banyo suyunun sıcaklığını bileğinizin iç kısmıyla deneyerek test edin. Bebeğinizin banyosunda bütün ihtiyacınız olan malzemeleri önceden hazır tutun. Çünkü bebeğinizi banyoda asla yalnız bırakmamalısınız. Ayrıca bir başka güvenlik önlemi olarak bebeğinizi asla akan suyun altında tutmayın.
Bebeğinizi güneşten koruyun
Elbette ki güneş önemli bir D vitamini kaynağı olarak kemik gelişimine ve sağlığına katkı sağlıyor. Fakat bebeğinizi güneş altında uzun süre tutmayın ve cildini koruyun. Bebeğinizin cildini güneşli havalarda hafif ve bebeğinizin ildiniz rahatsız etmeyecek ince bir kıyafet giydirerek koruyabilirsiniz. Ayrıca bebeklerin cildine uygun bir güneş kremi de faydalıdır. 6 aydan küçük bebekler için özellikle bebeklere yönelik güneş kremi olmasına dikkat etmek gerekir. 6 aydan daha küçük bebeklerde güneş kremlerinin çinko oksit veya titanyum dioksit içermesi gerekir.
Bebeğinize güneşli havalarda mutlaka şapka giydirin. İyi bir güneş gözlüğü de göz kenarları ve gözlerini korumak için yararlıdır. Güneş kremini bebeğe uygularken göz bölgesine fazla yaklaştırmamalıdır. Bebeğinizi sıcak havalarda saat 10:00 – 16:00 arasında mümkünse dışarı çıkarmayın. Çünkü güneş ışınları bu saatlerde oldukça güçlüdür.
Bebeğinizin alt bakımı
Bebekler altlarını sık sık kirletir ve ıslatırlar. Bebeklerin bezleri sık sık değiştirilmediği zaman ıslanmış ve kirlenmiş bebek bezsi bebeğin cildini tahriş eder. Bebekte pişik, mantar v.b. cilt sorunları görülür. Bebeğin bu tür hassas cilt bölgelerinin bakımında bebek bezinin sık sık değiştirilmesi iyi bir önlemdir. Bebeğinizin bu cilt bölgesini alkol ve koku içermeyen tek kullanımlık bir mendille veya nemli, yumuşak bir bezle silebilirsiniz.
Bebeğinizin altını iyi havalandırarak pişik gibi cilt sorunlarının oluşma riskini düşürebilirsiniz. İyi bir pişik önleme kremi de faydalıdır.
Bebeğinizin çamaşırları
Bebeğinizin çamaşırlarını yıkarken parfüm ve boya içermeyen bir deterjan kullanın. Kumaş yumuşatıcı gibi katkı maddeleri içren deterjanlar bebeğin hassas cildi için zararlı olabilir.
Bebeğiniz cildini nemlendirin
Bebeğinizin cildinin de nemlendirilmeye ihtiyaç duyduğunu unutmamalısınız. Bebeğinizin cildinde nemlendirici olarak koku içermeyen yumuşatıcı bir krem veya merhem kullanabilirsiniz. Bunları mutlaka banyodan hemen sonra uygulayın. Böylelikle bebeğinizde cilt kuruluğunu önlemiş olursunuz.
Eğer bebeğinizin cildi normalden daha kuruysa bu sefer cildini daha sık nemlendirmelisiniz. Özellikle kış aylarında bebeğinizin cildi daha kuru olabilir. Kış aylarında veya cildinde egzama varsa bebeğinizin cildini daha sık nemlendirin. Losyonlar ise yeni doğan bebeklerin cildi için tahriş edici olabilir. Nemlendiricilerdin soğuk ve kuru havalarda ve kış aylarında günde en az 2 defa uygulanması tavsiye edilmektedir.