BEBEĞİN İLK KATI BESİNLERİ
Bebekler 6. aydan sonra anne sütünün yanında katı besinlerle de beslenmeye başlarlar. Çünkü bebeğin sağlıklı gelişimi için anne sütünün yanında diğer ek besinlere, katı besinlere de ihtiyaç olunur. Bebeği ilk katı besinlerle tanıştırırken, ilk katı besinleri ve diğer ek besinleri verirken bazı önemli hususları dikkate almak gerekir.
Bebeğinizin ilk katı besinlerine çok erken başlamayın
Pediatri akademileri ilk 6 ay boyunca bebeğin besin kaynağı olarak sadece anne sütünü önermektedirler. Fakat kimi uzmanlar bebek 4 aylık olduğunda da katı besinleri alabileceklerini belirtmektedir. Tercih edilen ise bebeğe katı besinleri 6 aylık olduğu zaman ve hatta 6. aydan sonra vermeye başlamaktır. Eğer bebeğiniz 4 aylık olduğunda anne sütü kendisini doyurmuyorsa, emzirilmesine rağmen hala aç görünüyorsa bebeğinize katı besinleri 4. aydan itibaren vermeye başlama konusunda hekime danışmalısınız.
Katı gıdaları yavaş vermeye başlayın
Bebeğinize 6. ayda katı besinleri vermeye başladığınızda günde 1 – 2 defa verin. Bebeğiniz 8 aylık olduğunda günde 3 defa katı besinleri verebilirsiniz. Pirinç gevreği bebeğiniz için iyi bir ilk seçim olur. Tabi ayrıca pişmiş sebzeler ve püre edilmiş meyveler de verebilirsiniz.
Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırın
Katı besinleri vermeye başladığınızda onun beslenme becerilerini de teşvik edersiniz. Bebeğinizi katı besinlerle tanıştırırken aşağıdaki rehberi dikkate alabilirsiniz.
6. ve 7. ayda bebek tahılları, püre edilmiş sebze ve meyveler vermeye başlayabilirsiniz.
8. ayda iyi pişmiş tatlı patates, yumuşak ve olmuş meyveler, iyi pişmiş havuç vermeye başlayabilirsiniz.
9. ayda yumuşak ve iyi doğranmış parmak besinler vermeye başlayabilirsiniz ( iyi pişmiş taze fasulye, brokoli, muz, krep, makarnayı deneyebilirsiniz )
12. ayda eğer aile geçmişinizde yumurta alerjisi yoksa bebeğinize bütün yumurta vermeye başlayabilirsiniz.
1 yaşından sonra peynir ve tam yağlı süt vermeye başlayabilirsiniz.