Hata
  • Besleme bilgisi yüklenirken hata oluştu

EMZİRMEDE SIK SORULAN SORULAR

1. Emzirmeye ne zaman başlanmalıdır?
Emzirmeye doğumdan sonraki ilk bir saat içinde başlanmalıdır.

2. Bebeğe katı gıdaları ne zaman vermeye başlamalı?
Bebeğe katı gıdalar genel olarak bebek 6 aylık olduktan sonra verilmeye başlanır. Bu sırada bir yandan da emzirmeye devam edilmelidir.

3. Bebekleri ne zaman sütten kesmek gerekir?
Bebekleri sütten kesmek için en ideal yaş 1 yaştır. Bazı uzmanlar bebeği daha uzun süre emzirmenin daha iyi olacağını savunmaktadır. Fakat 1 yaş birçok açıdan idealdir.

4. Peki neden bebekleri 1 yaşında sütten kesmek gerekir?
Çünkü çocukların gelişimi için 1 yaş genel olarak bilimsel bir veri olarak kabul edilir. 1 yaşından sonra anne sütü bebeğin gelişimi ve beslenmesi için yeterli olmamaktadır.


5. Benim bebeğim 14 aylık olmasına rağmen hala süt emmek istiyor. Bu normal bir durum mu?
Aslında bebekleri belli bir döneme gelince katı gıdalara yavaş yavaş alıştırmak gerekir. Bunun içinde 6. ay genel olarak uygulanan bir süredir. Yani 6. aydan itibaren katı gıdaları vermeye başlamak gerekir. Bebeğin 1 yaşından itibaren süt emmeye devam etmesi, katı gıdalar konusunda yeterince alıştırılmadığını gösterebilir. Ayrıca bebekler normal olarak 1 yaşında anneden daha bağımsız hareket edebilmektedirler. Bunun etkisiyle bu dönemde sütten kesmek daha kolay olabilmektedir. Zaten bebeğin kendisi de davranışlarıyla bunu gösterecektir. Bebeğin daha uzun süre emmeye devam etmek istemesi onun anneye daha bağımlı olduğunu ve bunun  şu an için sürdüğünü gösterir. Dolayısıyla bebeği her ne kadar 14 aylık olsa da memeden kesme konusunda alıştırmak gerekir.

emziren annenin diyeti6. Emzirirken her şeyi yiyebilir miyim?
Emziren anneler hem kendi hem de bebeğin sağlığı açısından yediklerine dikkat etmeleri gerekir. Çünkü bebeklerin besin kaynağı anne sütüdür. Annenin yediği besinlerle süt üretimi gerçekleşir. Alınan besinlerin nitelik ve niceliği sütün kalitesini ve miktarını etkiler. Bu da direkt olarak bebeği etkiler. Mesela annenin alacağı bazı yiyecekler bebeklerde alerji yapabilmektedir. Mesela yumurta, kuruyemiş gibi şeyler bebekte alerjik durumlar yaratabilir. Onun için emzirme dönemi için hekiminiz ve bir beslenme uzmanıyla bu konuda bir program yapmanız iyi olacaktır.

7. Hamilelik sonrası alınan kiloları hemen vermeye çalışmak  sakıncalı mıdır?
Evet, bir sakınca doğurur. Çünkü kilo vermeniz için sizin beslenme diyetinizi tekrar gözden geçirmenizi gerektirecektir. Yani aldığınız besinlerin miktarını ve besin değerini azaltmanız anlamına gelecektir. Bu da sizin süt miktarını ve kalitesini etkileyecektir. Ayrıca hızlı kilo vermek sizin vücut dengenizi olumsuz etkileyecek ve sizde bazı sağlık sorunlarına da yol açabilecektir.

Şöyle ki; Mesela hamilelik boyunca aslında hem kendiniz hem süt üretiminiz için belli ölçülerde besinler, proteinler, mineraller, vitaminler ve yağlar depoladınız. Sizin birden zayıflamaya geçmeniz bu depoların hemen boşalacağı anlamına gelir. Bunun neticesinde anne sütünün miktarını ve kalitesini olumsuz etkileyerek, bebeğinizi de olumsuz etkilemiş olacaksınız. Onun için kilolarınızı kendi isteğinize göre değil, doktorunuzun isteği ve kontrolünde vermeniz daha iyi olacaktır. Ayrıca kiloyu aşama aşama vermek en ideal olanıdır.

8. Bebeği emzirirken sigara içmek bebeğe çok zarar verir mi?
Hem bebeğin hem de kendinizin sağlığı için tehlikelidir. Onun için bunları düşünerek hiç olmazsa emzirme döneminde sigaraya ara vermeniz çok iyi olacaktır. Tabi asıl istenen sigarayı tümden bırakmanızdır. Sizin sigara içmeniz bebeği hem içtiğiniz sigaranın dumanı ile etkileyecektir hem de sütünüz yoluyla etkileyecektir.

http://www.annelikbilinci.com/haberler/sigaraya-maruz-kalmak-cocuklarda-menenjit-riskini-artiriyor.html

bebeği emzirirken nasıl beslenmek gerekir9. Emzirme döneminde nasıl beslenmek gerekir?
Emzirme döneminde hem kendiniz hem de bebeğiniz için gerekli olan tüm besinlerden almanız gerekir. Beslenme yelpazenizi mümkün olduğunca geniş tutmaya çalışın. Fakat bebek için zararlı olacak gıdaları da almayın. Çünkü sütünüz vasıtasıyla bebeği olumsuz etkileyeceksinizdir. ( Emziren Annenin Beslenmesi )

Emzirme döneminde süt üretiminiz için proteinlere, vitaminlere, minerallere, kalsiyuma ve zararlı olmayan belli ölçülerde yağlara ihtiyacınız olacaktır. Bunları içeren besinleri bol bol alın. Çünkü artık sadece kendiniz için değil bebeğiniz için kaliteli ve yeterli süt üretmek için de beslenmelisiniz. Diğer yandan sıvı alımınızı da aksatmamalısınız. Gazlı içeceklerden, kafeinli içeceklerden ve alkolden uzak durmalısınız.

10. Emzirme döneminde saç boyatılır mı?
Saç boyatılırken boyalarda kullanılan kimyasal maddelerin bir şekilde anne sütüne geçme ihtimali bulunmaktadır. Dolayısıyla emzirme döneminde genellikle saç boyatma tavsiye edilmemektedir. Fakat yine de bu konuyu kendi hekiminizle görüşmeniz iyi olacaktır.

11. Sütüm ne zaman gelecek?
Bebeğinizin doğumunu takip eden ilk bir kaç gün boyunca vücudunuz bir tür süt öncesi sıvı olan kolostrum adı verilen sıvıyı üretir. Bazı kadınlarda bu yoğun ve sarı olur. Bazılarındaysa daha sıvı halde olur. Kolostrum içinde birçok antibakteriyel, bağışıklık sistemi güçlendirici maddeler içerir. Bu maddeler bebeğiniz için önemli olup, mamada bulunmazlar. Bu sıvının memenizden gelişi yavaştır. Bu şekilde bebeğiniz de beslenmeyi, emmeyi ve bunları yaparken de yutmayı ve aynı zamanda nefes alabilmeyi öğrenir.

Doğumu takip eden 3-4 gün içinde kolostrum azalarak göğsünüzde yerini süte yavaşça süte bırakır. Kabaca 10-14 gün sonra göğsünüzden artık tamamen saf süt gelmeye başlar. Bu sure boyunca vücudunuzun üreteceği süt bebeğinizin de ihtiyacı ile doğru oranda artacaktır Bir başka deyişle, ne kadar çok emzirirseniz, sütünüzde o ölçüde artarak daha çok gelmeye devam edecektir.

Sezaryenle doğum yapan annelerde süt gelişi biraz daha geç olabilir. Hatta bazen da sebepsiz yere (ya da bilmediğimiz sebeplerle) annenin sütü bir kaç gün boyunca hiç gelmez. Bu da normal bir durumdur. Bir endişe sebebi olmamalıdır. Ancak, durumu doktorunuza da bildirmeyi ihmal etmeyin. Bebek ilk günlerde çok fazla kolostruma ihtiyaç duymazlar. Ancak, doktorunuz bebeğinizin durumuna gore yeteri kadar beslendiğine emin olmak isteyebilir.

emzirmeye ne zaman başlamalı12. Emzirmeye ne zaman başlamalıyım?
Eğer mümkünse ilk emzirmeyi ilk bir saat içinde yapınız. Zira takip eden ilk 24 saati bebeğiniz önemli ölçüde uyuyarak geçirecektir. Dolayısıyla, o uyumadan uyanık olduğu bu ilk saat içinde onu emzirin. Bebeklerin çoğu memeyi içgüdüsel (ya da mucizevi) olarak kabul edip, emmeye başlayacaktır. Eğer memenizi doğru bir şekilde ilk saatlerde ememiyor olsa bile bu denemeyi yapın. Tecrübe etmesi öğrenmesi ve alışması için yararlıdır.

Bebeğinizin doğru bir şekilde emmeyi öğrenmesi bir kaç denemeyi gerektirebilir. Yapması gereken şudur; ağzı tam açık olarak tüm meme başını ve areolanın (meme başı etrafındaki kahverengi kısım) alabildiği ölçüde ağzına almalıdır. Sadece meme başını ağzına almakla doğru bir emme (sağım) yapamaz. Eğer bebeğiniz beslenirken göğsünüzde uyuyakalır ve yeterince emmemişse, ayağına dokunarak, ya da bir memeden diğerine geçişte gazını çıkararak onu uyanık tutabilirsiniz.Hem kendinizi hem de bebeğinizi emzirmeye alıştırmak için gece ve gündüz boyunca her 3 saatte bir onu emzirin. Hastanede bebeğinizin doğum sonrasındaki gecede sizinle kalmasını isteyebilirsiniz. Ya da dilerdeniz, beslendikten sonar onu bakım için hemşirelerle bakım odasına gönderebilirsiniz; beslenme saatinde ise yanınıza getirmelerini isteyebilirsiniz.

13. Biberon ya da yalancı meme kullanmak sakıncalı mıdır?
Eğer emzirme dışında bir yolla beslememeye kararlıysanız, doğal olarak bebeğinizin biberon ya da emzik kullanmasını istemezsiniz. Ayrıca ilk günlerde bebeğinizin kafasının karışmaması için, hiç devreye biberon veya emziği sokmamalısınız. Bazı uzmanların düşüncesine gore; biberondan beslenen bebekler biberondan beslenmenin ne kadar kolay olduğunu gördüklerinde (biberondan süt akımı daha kolaydır), biberonun kolaylığına alışacak ve memenizi emmeyi reddedebileceklerdir. Bazı bebekler gerçekten de bu durumda kafa karışıklığı yaşarken bazıları her ikisinden de reddetmeden birlikte beslenebilmektedir. ( Emzik Faydalı Mı Zararlı Mı)

14. Bebeğimizin Aç Olduğunu Gösteren Belirtiler Nelerdir?
Bebeğin ağlaması acıktığına dair size vereceği en son uyarıdır. Bebeğinizi ağlama noktasına getirip, küstürmeden, sakinleştirmek için çaba sarfetmenize gerek kalmadan beslemeye çalışın. Bebeğin aç olduğuna işaret eden bazı belirtiler şunlardır:

- Başını bir yandan öteki yana oynatması
- Ağzını açması
- El veya parmaklarını ağzına götürmesi
- Dudaklarını emiyormuş gibi büzüştürmesi
- Annesinin memesini burnu ile dürtmesi
- Gerinmesi

bebeğin doğru şekilde emdiğini anlama15. Bebeğimin doğru bir şekilde emdiğini nasıl anlarım?
Bu konu çiçeği burnunda anneleri emzirme konusunda en çok endişelendiren konulardan biridir. Bebeklerinin doğru şekilde emmiyor oluşu bebeğin kendisinde mutsuzluğa yol açarken annede ise ciddi endişeye yol açar. Şu kurallara dikkat ederseniz, her seferinde bebeğinizin doğru emiyor olduğundan emin olursunuz:

1-Bebeğinizin emzirme anında ağzını tam açtığından ve dilinin hafif dışarı doğru (alt dudak üzerinde) olduğundan emin olun. 

2-Memenize elinizle destek olunuz. Bu desteği elinizi memeniz üzerinde C-tutuşuyla (hilal şeklinde) yapınız. İşaret veya başparmağınızdan biri saat üzerinde 9u gösterirken diğeri 3ü göstermeli. Bu şekilde bebeğiniz de meme başının tamamını ve areola kısmının da mümkün olan en geniş alanine ağzına almış olacaktır. 

3-Meme başınızı yavaşça bebeğinizi dil ortasının üzerindeki hizaya gelecek şekilde ağzına sokunuz. Bu şekilde onu ağzını açması için uyarmış olursunuz.  

4-Bebeğiniz ağzını tam olarak açtığında ve dilini alt dudağı üzerine bıraktığında bebeğinizin ağzını memenize yanaştınız (memenizi bebeğinize değil).Bebeğinizin areolayı olabildiğince dudaklarıyla kavramış olmalıdır. 

5-Bebeğinizin burnu göğsünüzde değiyor olmalı. Ancak, göğsünüz bebeğinizin burnu üzerinde baskı yapmamalı (rahat nefes almasına engel olmayın). Emme esnasında yudumlama sesini de duyuyor olmalısınız.

Bebeğiniz meme başınızda emme pozisyonunu tam ve doğru olarak aldığında, ilk 30-60 saniye boyunca bir ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğinizin emişlerinin göğsünüzde hissetmeye başlarsınız. Eğer emme esnasında ağrınız devam ederse, emmeyi durdurup bebeğin pozisyonunu değiştiriniz. Eğer ağrınız hala geçmezse, doktorunuzla konuşunuz. Enfeksiyon gibi bir problemin olmadığına emin olunuz.

Bebeğinizi her 4-5 emiş sonrasında, 5-10 saniye dinlenecektir. Göksünüzdeki süt arttıkça bebeğinizin aralıksız yaptığı emiş sayısı da artacaktır. Memenizden süt ne kadar az gelirse, bebeğinizde emerken o derece zorlanacağından dolayı, aralıksız emiş sayısı 3-4 gibi rakamlara inecek ve dinlenme süresi de 10 saniye seviyesine çıkacaktır.

Bebeklerin çoğu doyduklarında memeyi kendileri bırakırlar. Her iki göğsünüzden de yeteri kadar süt emmesine ragmen, eğer bebeğiniz emme işlemine son vermemiş, sadece meme başınızı emiyorsa; bir başka deyişler, süt emmiyor ancak sadece memenizi emiyorsa, memenizi yavaşça geri çekerek emme işlemini sonlandırınız. Artık bu aşamada onun gazını alabilirsiniz.

16. Bebeğimi ne kadar süre emzirmeliyim?
The American Academy of Pediatrics (AAP) bebeklerin 6 aylık olana kadar mama, su, meyve suyu, anne sütü dışında süt ya da yiyecek verilmeden yalnızca anne sütü ile beslenilmesini önermektedir. Bu surenin sonundan 12 aylık oluncaya kadar ise digger gıdalarda da takviye gıda olarak verilerek emzirmeye devam edilir.

Araştırmalar göstermektedir ki emzirme sayesinde bebeklerde ishal, kulak enfeksiyonları, bakteriyel menenjit vakaları azalmaktadır.   Ayrıca, emzirme bebeği ani bebek ölümü sendromu, diyabet, obezite ve astım hastalığına karşı da koruyabilmektedir.

17. Emzirme sonrasında bebeğimi nerede uyutmalıyım?
Bazı anneler emzirmeyi kendileri için gece daha kolay hale getirmek için emzirme sonrasında bebeklerini kendileri ile aynı yatakta uyutmaktadırlar.  Buradaki risk uyuma esnasında farkında olmadan bebeğinizin üzerine düşmeniz veya kapaklanmanızdır. Bu bebek için tehlike arz edebilecek bir    durumdur. Bebeğinizle aynı yatakta yatmadan, onu size yakın bir beşik ya da küçük karyola içinde uyutarak da gece emzirmeyi sizin için kolay hale getirebilirsiniz.

Ayrıca gece emzirme esnasında odanızda düşük güçte bir gece lambası yakılı olsun. Bu esnada gürültü yapmamaya da dikkat edin. Bu sayede bebeğiniz uykuya devam etmesi gerektiğini de zamanla anlayacaktır. Bir başka deyişle bu şekilde gece ve gündüzü bebeğinize öğretmiş olursunuz.

18. Hasta olduğumda emzirmeye devam etmeli miyim?
Annede görülen hastalıkların çoğu emzirilen bebek için bir tehlike arz etmez. Sadece HIV gibi bazı hastalıklarda emzirme sakıncalı olabilir. Hasta olduğunuzda bu konuyu doktorunuza danışınız. Eğer hastalığınız dolayısıyla, doktorunuzun tavsiyesiyle doğrudan bebeğinizle temas ederek emzirmeniz yasaklandıysa, sütünüzün sağarak bebeğinize verebilirsiniz. Hatta bu süre içinde sütünüzü bebeğinize vermeseniz bile sağmaya devam ediniz. Zira sütünüzün gelmesinin devamını sağlamak için düzenli olarak sağmanız gerekmektedir. Eğer hastalığınız dolayısıyla ilaç alıyorsanız, emzirmeniz konusunda bir engel olup olmadığını doktorunuza danışınız.

emzirme problemleri19. Bebeğim emzirme esnasında göğüs başımı ısırıyor. Ne yapmalıyım?
Bebekler sıklıkla annelerinin memelerini oyun oynamak amacıyla çiğnerler. Bundaki amaçları elbette ki annelerine zarar vermek değildir. Diş çıkarma dönemlerinde de memenizi ısırmanın iyi bir egzersiz olabileceğini düşünürler.

Eğer bebeğinizin ağzı memenize tam ve doğru olarak yerleşirse (sadece meme başını ağzına alır şekilde değil, aynı zamanda areolayı da ağzına alır şekilde emerse) artık memenizi ısırması onun için çok zorlaşır. Zira, ısırmayı isteyeceği meme başı ısıracağı noktanın (damak yada dişlerinin) çok gerisinde, ağzının içindedir. Bunun yanında zamanla bebeğinizin ne zaman meme başınızı ısırmaya hazırlandığını öğrenirsiniz.

Genellikle doygunluk noktasına ulaştığında, memenizden uzaklaşmaya çalıştığında; ısırmaya da hazırlık yapıyor olabilir. Bu durumda eğer doyduğuna eminseniz, memenizi yavaşça bebeğinizin ağzından çekiniz. Ya da bu memenizi çekme işini bebeğinizin ağız kenarına bir parmağınızı koyarak da yapabilirsiniz. Eğer, emzirmeye devam etmek istiyorsanız, memenizi bebeğinizin ağzına olması gerektiği gibi yerleştiriniz. Bu sayede memenizi ısırması mümkün olmaktan çıkacaktır. 
Şunları yapmanız da işe yarayabilir:

-Ona ısırması için bir oyuncak verin,
-Isırmaya teşebbüs ettiğinde onu bir başka aktivite ile meşgul edin ve memenizi geri çekin.
-Bebeğiniz sizi ısırmadan emerken ya da ısırmaya hazırlanırken bebeğinizi kucaklayın sevgi sözleri söyleyin, sarılın, öpün..

20. Sütümü nasıl artırabilirim?
Sütünüzün miktarını belirleyen şey bebeğinizin emzirme sırasında göğsünüzü sitülüe etmesi, uyarmasıdır.  Bir diğer deyişle ne kadar çok emzirirseniz, sütünüz de o kadar çok gelir. Eğer yeteri kadar süt üretmediğinizi düşünüyorsanız, bebeğinizi daha çok emzirmeniz gerekiyor.

Stres ya da hastalıklar geçici olarak sütünüzü azaltabilir. Çok su içmek, dengeli beslenmek sütünüzü artırabilir. Bunun yanında yarım saat de olsa her gün kendinize vakit ayırın; sakinleşin, dinginleşin. 
Eğer işini ya da bir başka sebeple bebeğinizden gündüz uzak kalıyorsanız, her 3 saatte bir sütünüzü sağınız. Bu sayede süt üretim kapasitenizi korumuş olursunuz. Eğer ihtiyaç duyarsanız, sütünüzü derin dondurucuda -18 derece altında 6 ay süre ile muhafaza edebilirsiniz. Sütü derin dondurucudaki özel bölmeye (dondurucu) bıraktığınızdan emin olun. Eğer tüm çabanıza ragmen hala sütünüzün yetersiz olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşunuz.

21. Göğsümde enfeksiyon varken emzirmeye devam edebilir miyim?
Evet. Yaygın olan düşüncenin aksine, göğsünüzde enfeksiyon varken ve onu tedavi ederken emzirmenizde bir sakınca yoktur. Hatta emzirmeye devam etmek göğüsteki enfeksiyonun iyileşmesini hızlandırır.

22. Sağmış olduğum sütü güvenli bir şekilde ne kadar süre    saklayabilirim?
Kapalı bir kapta olması koşuluyla saklama süreleri şu şekildedir:

-Evinizin serin bir yerinde 6-8 saat
-Buzdolabının rafında (+1 ile +4 derece arasında) 72 saat (3 gün)
-Buzdolabının buzluğunda (-7 ile -2 derece arasında) 2 hafta – 2 ay arasında (sıcaklığa göre)
-Derin dondurucuda (-18 derece altında) 6 ay

                  

 

 

betnis giriş
betnis
yakabet giriş