Hata
  • Besleme bilgisi yüklenirken hata oluştu

Çocuk Felci Destek Aşılama Çalışmaları

Çocuk Felci (poliomyelit) hastalığı, bu hastalıkla ilgili virüsün sebep olduğu ve hastalığa yakalanan bazı çocuklarda kalıcı felce yol açabilen bir hastalıktır. Hastalık etkeni virüs su ve besinlerle ağız yoluyla alınmaktadır.

Hastalıktan korunmada en etkili yöntem aşılanmaktır.

1988 yılında Dünya Sağlık Asamblesinde dünyadan çocuk felci hastalığının ve etkeni virüsün yok edilmesi kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda başlatılan Eradikasyon Programı kapsamında yapılan aşılamalar sayesinde 1988 yılında 125 ülkede 350 bin çocuk felci hastası varken 2012 yılında sadece üç ülkede (Afganistan, Pakistan, Nijerya) bölgesel düzeyde 223 vaka görülmüştür. 2013 yılındaki Dünyadaki vaka sayısı 416, 2014 yılındaki Dünyadaki vaka sayısı ise 359’dur. 2015 yılında 30 Mart itibari ile Dünyadaki vaka sayısı 21’dir. 

Ülkemizde 1963 yılından beri çocukluk döneminde çocuk felci aşısı uygulanmaktadır. Son çocuk felci vakamız 26 Kasım 1998 yılında görülmüştür. Ülkemiz 2002 yılında Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi ile birlikte çocuk felcinden arındırılmış ülke sertifikası almıştır. 17 yıldan beri çocuk felci vakamız bulunmamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Suriye’de Ekim 2013 tarihinden bu yana çocuk felci vakalarının görüldüğünü teyit etmektedir. Vakalar, Suriye’nin güneydoğusunda Irak ile komşuluğu olan bir bölgede ortaya çıkmış olup, Irak’ta da Şubat 2014’de vaka olduğu bildirilmiştir. DSÖ tarafından bu durum aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıkların yayılımı açısından bir “Halk Sağlığı Acili” olarak değerlendirilmekte ve Suriye ile Irak haricinde, bölgedeki diğer ülkelerde de tedbir alınması gerektiği ifade edilmektedir.

Suriye ve Irak’taki durum üzerine, Bilim Kurulumuzda bir değerlendirme yapılmış ve ülkemize hastalık girişini engellemek üzere bazı tedbirlerin alınması kararlaştırılmıştır. Bu kapsamda, 5 ilimizde (Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Hatay, Kilis) yaşayan 5 yaş altı çocuklarımız ile kamplarda ve kamp dışında yaşayan misafir çocuklara çocuk felci aşısı yapılacaktır. Diğer illerimizde ise çocuk felci açısından riskli ülkelerden gelen kişilerin bulunduğu yerlerde 5 yaş altı çocuklar aşılanacaktır. Halen sınır giriş çıkışlarında tüm kişilere çocuk felci aşısı uygulanmaktadır.

Uygulamaların 1.turu 20-26 Nisan, 2.turu 29 Mayıs-4 Haziran 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

Çocuk Felci Destek Aşılama Çalışmaları kapı-kapı dolaşılarak ve merkezi yerlerde istasyonlar kurularak yapılacak, ulaşılamayan tek bir çocuk kalmamasına özen gösterilecektir.

Okul aşıları da dâhil olmak üzere her türlü rutin aşılama çalışmalarımız aksatılmadan devam etmektedir.

Toplumun tüm fertleri, tüm kuruluşlar, çocuk felci aşı kampanyasında hedeflenen tüm çocuklarımızın aşılanması için yürütülen faaliyetlere destek olmalıdırlar.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

                  

 

 

betnis giriş
betnis
yakabet giriş